Åsa Skeppstedt

Tankar kring Koffein i te

Det pratas mycket om koffein i te och är det verkligen koffein, är det inte tein?

Det pratas mycket om koffein i te, är det verkligen koffein, är det inte tein och ska det då heta teinfritt eller koffeinfritt?! Det påstås väldigt mycket och det tenderar att bli sanningar när det sägs tillräckligt många gånger.

Vad är då sant? Jag går till det jag lärt mig och ger er min bild av detta.

För att förstå det hela måste vi börja från början. När jag i denna text nämner te menar jag allt som kommer från teplantan, Camellia Sinensis. Det vill säga all dryck som görs av olika mycket oxiderade blad från teplantan.

För att först och främst reda ut begreppet koffein, tein eller matein! Allt är olika benämning på koffein i olika produkter.

Alla tebuskar är inte exakt lika men de härstammar från samma grund. Tänk lite som äppelträd, ett släkte men många olika variationer på äpplena.

När man producerar te låter man bladen oxidera olika mycket beroende på vilket te man vill göra.

Ett grönt te oxideras mycket lite, ett Oolong lite mer och ett svart-te (rött, i Asien benämner man det te som vi kallar svart för rött) oxideras fullt ut.

I denna process tillför man inte koffein eller något annat. Då kan man tänka sig att det koffein som finns i plantan finns där redan från början. Vissa tebuskar har mer koffein andra har mindre. Det har gjorts ett mycket spännande test i Kanada där man testade koffeinhalten i olika teer när de var bryggda, alltså på själva drycken inte i bladen, där resultatet omkullkastade många gamla sanningar.

Vad de kom fram till var att den specifika tebusken och var den växt och hur den odlats var de viktigaste ingredienserna till hur mycket koffein det var i teet. Det har ganska lite att göra med hur man sedan behandlar bladen. Några gröna teer hade långt mycket mer koffein än många svarta (se tabell nedan).

En tebuske som odlats ekologiskt visade sig innehålla mer koffein än andra av samma sort. Varför? Ganska självklart såhär i efterhand, nämligen att en tebuske som odlas ekologiskt producerar mer koffein eftersom koffeinet är växtens naturliga försvar mot insekter och andra skadedjur.

Så de gamla sanningarna med att man kan skölja bladen innan man dricker för att ”tvätta bort” koffeinet stämmer tyvärr inte.

Om man tar en specifik tebuske och bereder både svart- (rött), grönt & Oolong skulle grunden av koffein alltså inte skilja sig i dessa teer. Dock finns det skillnader och faktorer som påverkar. Det svarta teet som är helt oxiderat har i processen blivit av med en del taniner men har också i processen blivit av med lite koffein. Taninet, som är mycket beskt, kapslar in koffeinet i teplantan. Därför upplever man att det är mindre koffein i ett grönt te då det tar längre tid för vattnet att först frigöra taninet och sen koffeinet. En annan faktor som påverkar hur mycket koffein man får i sig genom drycken är dragtiden! Ju längre man låter ett te dra desto mer koffein frigörs!

Det är även här vi hittar en av anledningarna till att man ska brygga gröna teer i lägre temperatur. Varmt vatten frigör taninet och gör då drycken oerhört besk och sträv.

Mängden koffein i en kopp bryggd enligt tabellen nedan:

Te:

Typ:

Producerande land:

Mängd te:

Mängd vatten:

Temperatur:

Dragtid:

Mängd koffein:

Matcha Sendo

Grönt

Japan

1,5g

100 ml

75°C

30 sec

126 mg

Darjeeling Sungma First Flush DJ2

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

4,5 min

58 mg

Long Jing Shi Feng

Grönt

Kina

5g

500 ml

85°C

4,5 min

48 mg

Assam Banaspaty

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

22 mg

Yerba Maté

Yerba Maté

Brasilien

5 g

500 ml

85°C

4,5 min

18 mg

Autumn Darjeeling Sungma DJ480

Svart

Indien

5g

500 ml

95°C

3,5 min

16 mg

Källa: Table 1, Tea History Terroirs Varieties

Att Matcha hamnar så högt har sin förklaring i att man dricker upp bladen då Match är malt te.

Intressant att se att Yerba Maté innehåller 18 mg jämfört med ett Darjeeling på 58 mg.

//Fredrik Skeppstedt, VD Tehuset JAVA AB