Om Tehuset Java

Tehuset Java

Denna stadspärla med lanthandelskänsla och personlig service grundades redan 1932 av John Arnerius - då under namnet Java Importen -  samma år som skåneprofilen Fritiof Nilsson Piraten debuterade med Bombi Bitt och Jag. I en liten lokal i ett 1700-tals hus på Västra Mårtensgatan 8 i Lund blev Javaimporten det 14:e kaffehuset stan. Man startade även en filial på klostergatan 1944 kallas ”Bullis” (hade även konfektyr som specialitet) och i början av 60-talet tillkom även ett stånd i Saluhallen.

I början och under en lång, lång tid framåt betydde förstås kaffet mycket för Java (förkortat namn på affären) I skyltfönstret hade John Arnerius placerat ut en liten devis med uppmaningen ”Köp edert kaffe här” och det gjorde de; de första åren köade folk lång ut på gatan, något som håller i sig än idag. På 1940-talet blev Java en så kallad licensierad ”Kärnkaffebutik” dvs. man sålde deras kaffe (bla. Colombia blandningen), hade en skylt med deras varumärke på med mera. Skylten som torde vara från 1950-talet hänger kvar på fasaden än idag.

De nuvarande ägarna, som tog över affären 1972, har utvecklat den ytterligare och idag är Tehuset Java en självklar institution mitt i Lunds myllrande centrum. Dagens kund är precis som 1932 en medveten, kvalitetsälskande person som hos Tehuset Java hittar både det gedigna traditionella och det överraskande nya oavsett om det gäller kaffe, te eller personligt präglade gåvor att ge till vänner och familj. Kvalitet, tradition och nytänkande är ledord för familjeföretaget Tehuset Java, som nu har gått vidare till nästa generation.

Butiken i Lund vann 2019 priset Årets Butik i Lund City Awards vilket vi är enormt stolta över.Butiken i Lund

Vår första butik som växt sig större med åren och är ett klassiskt inslag i Lunds stadsliv. Hit kommer man om man letar presenter, köksgeråd, goda teer, kaffen och mycket mer. I juletid är det många expediter som glatt hjälper Lundaborna med sina klappar, vid studenten gör de cellofanpåsar till lärare på löpande band. Här finns något för alla tillfällen!

Butiken på Lidingö

Butiken på Lidingö öppnade under 2008 och var Tehuset Javas första nya butik på 75 år. Mitt i det myllrande utomhuscenter på Lidingö ligger butiken, där samtliga butiker vätter ut mot gatan och Tehuset Java var ett mycket uppskattat tillskott till det övriga utbudet av butiker på den gröna ön.

Butiken på Odengatan

Mitt i Vasastaden ligger vår tredje butik, i korsningen Roslagsgatan/Odengatan hittade vi en rymlig lokal med bevarade originaldetaljer från 50-talet. Med 250kvm och 5 meter i tak är butiken ett uppskattat tillskott för Stockholmsborna som nu kan botanisera i vårt stora utbud av te, kaffe och presenter.

Butiken på Östermalm

Precis runt hörnet av Östermalmshallen, på Humlegårdsgatan, så ligger vår fjärde butik som öppnade i oktober 2013. De gemytliga kvarteren vimlar av folk, småbutiker och gamla anor. Saluhallen öppnade sina dörrar 1888 och är en kulinarisk höjdpunkt i Stockholm. 

Lundablandning

Vårt mest uppskattade te, Lundablandning, är ett te som speglar staden Lund, där tradition och förnyelse alltid har mötts i en tilltalande mix. Precis som staden drar till sig människor från hela världen lockar Lundablandning köpare från både när och fjärran. Vi har många återkommande kunder från hela världen som kommer till oss för att köpa en påse som de kan ta hem och bjuda familj och vänner på. En mycket uppskattad present är Lundablandning i plåtburk med motiv från butikens exteriör. Lundablandning är ett te som passar alla teälskare, både den som vill ha ett traditionellt te och den som söker något nytt och annorlunda. Blandningen är en väl förborgad hemlighet, som förvaltas varsamt av den nya generationen ägare.

För att få sälja ekologiskt te krävs certifiering. Vi är certifierade för försäljning av ekologiskt te enligt EU:s förordning 834/2007 av SMAK AB: SE-EKO-03. Här hittar ni vårt certifikat.

Vi är även anslutna till Näringslivets Producentansvar, se vårt certifikat här.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.