Teodor Christiansson

Chai - kryddiga och värmande teer

Chai betyder "te" på Hindi, men det vi i väst oftast förknippar med ordet Chai är ett te smaksatt med aromatiska kryddor som kallas för Masala Chai. Masala chai är en typ av kryddat te som har sitt ursprung i Indien. Det görs traditionellt genom att brygga svart te med en blandning av aromatiska kryddor, såsom ingefära, kardemumma, kanel och svartpeppar, samt mjölk och någon form av sötning.

Vad är chai?

Chai, Chai-latte eller Masala Chai har du säkert hört talas om. Masala chai är en typ av kryddat te som har sitt ursprung i Indien. Den görs traditionellt genom att brygga svart te med en blandning av aromatiska kryddor, såsom ingefära, kardemumma, kanel och svartpeppar, samt mjölk och någon form av sötning. Det exakta receptet på Masala Chai kan variera beroende på region och personliga preferenser, men det är vanligtvis ett starkt, smakrikt te som avnjuts i hela Indien och andra delar av Sydasien.

Masala chai har en lång och rik historia i Indien. Bruket att tillsätta kryddor till te tros ha sitt ursprung i det antika Indien som ett sätt att göra drycken mer medicinsk och smakrik. Användningen av kryddor som ingefära, kanel och kardemumma gav inte bara smak utan hade också medicinska egenskaper som att hjälpa matsmältningen.

Det brittiska Ostindiska kompaniet började kraftigt främja teodling och konsumtionen av te i Indien på 1800-talet. Indiska teförsäljare började lägga till sina egna lokala kryddor till teet, som i första hand konsumerades av arbetarklassen. Under 1900-talet blev Masala Chai allt mer populärt i Indien och andra delar av Sydasien och det fortsätter att vara en älskad dryck som avnjuts både hemma och hos gatuförsäljare. På senare år har drycken blivit populär i väst, där det ofta kallas för "chai". Recepten har utvecklats och idag finns en uppsjö av olika varianter baserade på olika aromatiska kryddor och olika teer. 

Vårt utbud

Vi erbjuder flertalet olika sorters Chai i olika former, lösvikt, påsar och pulver. Med mängder av olika blandningar av kryddor och örter. Precis som med alla teer är det väldigt personlig vilket te som är det som passar just en själv. Kolla in vårt helt egna Ekologisk Masala Chai lösvikt, ett ekologiskt te med fantastiska smaker. Detta teet är smaksatt med kardemumma, ingefära, kanel och nejlika. Om du letar efter ett koffeinfritt alternativ skulle vi verkligen rekommendera vår Rooibos Chai , smaksatt av kanel, kardemumma, ingefära, rosepeppar vilket ger detta rooibos te sin varma karaktär. Är du mer för att göra ditt te med pulver i en kopp med mjölk? I isåfall skulle vi verkligen rekommendera Original Chaipulver, för de här chaipulvret har dem klassiskakryddorna, Chaipulvret kan faktiskt även användas till smaksättning vid t.ex. bakning. För dig som föredrar tepåsar finns Ekologisk Chai 16 pack tepåsar i folie

Om du vill prova att brygga Masala Chai på traditionellt sätt hittar du här ett recept. 

För 4 koppar (1l bryggt te) 

Ingredienser: 
50 g Ingefära 
1 st Kanelstång 
1 tsk Kardemummakärnor
4 st Svartpepparkorn (hela)
6 st Hela kryddnejlikor 
5 dl Vatten 
1 msk Svart te - Vi rekommenderas självklart ett indiskt te som Assam Namdang eller Assam Golden FBOP 
5 dl Valfri mjölk
1 msk Strösocker 

- Skala och skiva ingefäran.
- Mortla ingefära tillsammans med med kanelstång, kardemummakärnor, svartpepparkorn och kryddnejlika.
- Lägg över i en kastrull och häll på vattnet.
- Koka upp och sjud 3–4 min.
- Ta från värmen och tillsätt te. Låt stå och dra ca 10 min.
- Häll på mjölk och värm upp. Sjud 2–3 min. Smaka av med socker. Sila och häll upp i muggar, njut!