Åsa Skeppstedt

Yerba Mate - Naturens egna energidryck

Yerba Mate har druckits i urminnes tider och har fått en riktig uppsving på senare år. Fotbollspelare och kändisar dricker det, men vad är Yerba Mate?

Växten Yerba Mate upptäcktes av Guarani folket långt innan européerna kom till Sydamerika. För dem var Yerba Mate en helig växt och te bryggt av växten var en stor del av deras kultur. Guarani folket drack Yerba Mate för dess stimulerande, energigivande och koncentrationshöjande effekt. 

De positiva hälsoeffekterna gjorde att drycken blev "en gudasänd dryck". Yerba Mate användes vid jakt, resor, ritualer och som social dryck i vardagen. När jesuitmunkarna kom till Sydamerika på 1600-talet upptäckte de drycken och den spred sig snabbt vidare till spanjorerna. 

Yerba Mate växer idag vilt i stora delar av Argentina, Chile, Peru och Brasilien, men större delen av den Yerba Mate som konsumeras är odlad. Årligen skördas ca 300 000 ton Yerba Mate och i många delar av Sydamerika är Yerba Mate fortfarande nationaldryck. För många sydamerikaner är Yerba Mate (eller "Maté" som den ofta också kallas) en större del av vardagen än vad kaffe är. I Uruguay ligger snittförbrukningen på ca 10kg Yerba Mate per person och år.

Yerba Mate har vetenskapligt bevisad uppiggande effekt och innehåller Teofyllin, ett ämne som vidgar lungorna och bidrar till ökad syresomsättning, och därmed gör att många upplever att det känns lättare att andas. Det stimulerar immunsystemet, är antibakterielt, sänker blodtryck och stimulerar produktionen av dopamin som stärker minnet. Det innehåller mängder av mineraler, vitaminer och antioxidanter. Yerba Mate innehåller bland annat vitamin A, C, B1, B2, B3, B5 och E samt kalcium, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, selen, natrium, svavel och zink. Dessutom är det rikt på klorofyll, flavonoider och aminosyror. En riktig hälsobom fylld med energi, naturens energidryck helt enkelt! Lionel Messi, Luis Suarez och Neymar har alla setts dricka Yerba Mate precis före de går ut på plan! 

På traditionellt sätt bryggs Yerba Mate i en kalebass, gjord av en frukt från gurkväxten Flaskkurbits (Langenaria siceraria) och dricks genom ett speciellt sugrör, bombilla. På det här sättet har Yerba Mate druckits sedan urminnes tider. Ett trevligt och gott sätt att njuta sin Yerba Mate på men också ett perfekt sätt att tillreda det för att få ut maximalt av de nyttiga ämnen och antioxidanter som Yerba Mate har. 

  En klassisk kalebass och bombilla.

OBS: Innan du använder din kalebass första gången behövs den förberedas. Läs mer här hur du gå tillväga! 

  1. Fyll din kalebass till hälften (ta mindre om mildare önskas, och mer om du vill ha starkare) med Yerba Mate. 
  2. Håll handen för öppningen och luta kalebassen så att den nästan ligger horisontellt och skaka. Nu skakas den pulvrigaste Yerba Mate ner och det största bitarna lägger sig överst, dessa bildar på så sätt en "sil" och underlättar på så sätt pulverfritt drickande. 
  3. Ta bort handen och vrid försiktigt tillbaka kalebassen i sitt rätta läge, gör detta försiktigt så att bladen bildar en "backe" i koppen, med de grova bitarna synliga och det finkornigaste liggandes under. 
  4. Häll försiktigt på en liten skvätt kallt vatten, utan att förstöra "backen". Låt stå någon minut. 
  5. Stick nu försiktigt ner din Bombilla vid sidan av "backen", i det öppna området.
  6. Häll på hett (ca70-80grader C) vatten så koppen blir full. gör detta försiktigt vid sidan i koppen, över bombillan, så att "backen" förstörs så lite som möjligt.
  7. Låt stå en liten stund för att dra, sedan är den färdig att avnjutas! 

När vattnet är slut fyller du försiktigt bara på nytt, om och om igen. Smaken avtar efter varje gång, men man kan utan vidare fylla på uppåt 10-12 gånger och ändå känna den fina smaken av Yerba Mate. Rör aldrig om med bombillan, då kommer det finkorniga fram och sileffekten förstörs. Det kan vara lite trixigt att få till det på rätt sätt i början, men efter lite träning och några koppar Yerba Mate, kan du få din Yerba Mate pulverfri och precis så god som du vill ha den. Vi säljer flera olika sorters Yerba Mate, bland annat en smaksatt, Yerba Mate ExoticEkologisk Yerba Mateoch självklart klassik Yerba Mate.