Moa Dahlgren

Svarta Teer

Svart te är det te som det dricks mest av internationellt. Det finns i en mängd olika smakkombinationer och blandningar. Men till grund för alla dessa finner vi det klassiska, neutrala svarta teet. Men låt inte "neutralt" lura dig. Neutrala svarta teer har en bred smakpalett och kan vara väldigt olika i sina karaktärer.

De svarta neutrala teerna har ofta fått sitt namn efter sitt ursprung. Såsom Ceylon (numera Sri Lanka), Darjeeling i Indien och så vidare. Sen har vi klassiska blandningar av flera neutrala teer som genom historien har fått en självklar plats i alla tehyllor, till exempel English Breakfast. I varje kategori kan smakbilden skilja sig vitt, men vissa karaktäristiska drag finns för alla teer. Här kan du läsa och lära dig om några av våra mest populära svarta neutrala teer.

Ceylon

Teet har fått sitt namn efter platsen där det växer. Idag heter ön Sri Lanka, men teet har fått behålla det gamla namnet, vilket är passande med tanke på den rika historia som det för med sig. År 1869 började te på allvar att odlas på Ceylon och strax därefter var det en stor exportör till England. Ceylonteer brukar delas in i tre kategorier: High Grown, Mid Grown och Low Grown, efter var det växer. Ju högre höjd, desto kraftigare te. Teet har en aromatisk rund smak, frisk arom och en sirapslik karaktär. Till färgen blir teet alldeles gyllene. 

Keemun

Detta välkända te har sitt urspring i Kina, Quimen, Anhui-provinsen. I Kina kallar man svarta teer för röda, efter den bärnstendsröda färgen på drycken. Men för resten av världen är detta ett svart te, som kännetecknas av mjuka toner av frukt och blommor. Men också med ett sting av läder och trä. Tack vare den långsamma oxidationen hos Keemun får teet en nyanserad smak och arom. Keemun är ett perfekt frukost-te och återfinns i många blandningar.  

Darjeeling

Teernas Champagne, Darjeeling. Ett svart te som växer högt ovan havet i Indien. Det har en lätt frisk karaktär med blommig och ibland lite örtigt smak. Ju längre upp buskarna växer, desto glesare är bladen, vilket resulterar i mer koncentrerade smakämnen. På grund av den låga fuktigheten i området är teet endast lätt oxiderat och kan därför liknas vid Oolong, en blandning mellan svart och grönt te. Darjeeling kan endast skördas tre gånger per år och den första skörden som brukar ske i mars resulterar i ett te med ljus färg och lätt arom. Detta anses som det finaste varianten av Darjeeling och är alltid en stor händelse i tevärlden. 

Yunnan

Detta te kommer från den bergiga provinsen Yunnan, i sydvästra Kina. Området är känt för sina kraftiga svarta teer med mycket smak. Enligt historien är det i Yunnan de första tebuskarna upptäcktes. Teer från Yunnan brukar beskrivas ha en jordig tokabston och nästan lite rökigt i smaken. Från samma område kommer också Pu Ehr teerna, ett fermenterat te som lagras och blir bättre med åren. Precis som ett finare vin blir det bättre med åren. 

Assam

Ännu ett te från Indien, med en rik, fyllig och maltig smak. Dess kraftiga karaktär gör att det passar bra som frukost-te eller i blandningar, där man vill behålla mycket av tesmaken. Därför passar det också väldigt bra med en skvätt mjölk. Ju mer finfördelat teet är, desto kraftigare blir det. Ett exempel på detta är Assam Namdang, ett te som vi ofta föreslår om du letar efter ett frukost-te. Assam, Indien, är världens största odlingsplats för te. Detta tack vare det, för teet, idealiska klimatet. Fuktigt, varmt och bra jordmån. 

English Breakfast

En av våra mest klassiska och välkända blandningar. Teet består ofta av en blandning av Assam, Ceylon och kenyanskt te. I lite finare blandningar har man ofta Keemun också, vilket vi har i vår egen blandning. Smaken på English Breakfast kan ha stor variation men en sak har de gemensamt, att det är ganska robusta teer. Man har tagit fram blandningen för att ha ett riktigt kraftigt alternativ som ska passa den klassiska brittiska frukosten. Här vill man inte att den mustiga maten ska ta över smaken helt utan man vill fortfarande känna tesmaken.  

Som sagt, te har en väldigt bredd vad gäller smak. Det bästa sättet att hitta just din favorit är att testa sig fram. Tveka inte att fråga oss om du behöver tips eller råd för att hitta ett te som passar dig!