Åsa Skeppstedt

Rooibos - Varför är det så nyttigt?

Rooibos, ett koffeinfritt örtte som med hjälp av Damernas Detektivbyrå blev ett älskat inslag på tehyllan

Rooibos, även kallat rött te, består av blad från Rooibos-busken som växer i Sydafrika. Rooibos bryggs som te men innehåller inget uppiggande tein (koffein) utan är helt koffeinfritt och kan med fördel drickas på kvällen. 

Bladen innehåller mineraler och antioxidanter och har traditionellt använts som medicinaldryck under väldigt lång tid i Sydafrika. Antioxidanterna i Rooibos har antiinflammatoriska egenskaper och stimulerar blodcirkulationen, boostar immunförsvaret samt frigör ämnet leptin som är kroppens hormon för att signalera mättnadskänsla.

Drycken är även är bra för magen och stimulerar ämnesomsättningen och anses även hjälpa vid magsmärtor.  Rooibos innehåller bla mineralerna zink, koppar och kalcium som stimulerar hårväxt och bidrar till starkare skelett och tänder.

Som grädde på moset påstås Rooibos förhindra uppkomst av allergier, lindra kolik, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet.  Denna ört  har en naturligt söt smak och finns i en uppsjö av olika blandningar där det mixas med olika frukter, blommor och bär. Rooibos kan gärna brygga längre än vanligt te, då det inte blir beskt. Vi brukar rekommendera minst 5 minuter men testa dig gärna fram på egen hand.