Åsa Skeppstedt

Oolong - Lär dig mer om denna komplexa och spännande dryck!

Det finns många bra anledningar till att brygga sig en kopp Oolong! Njut denna dryck som den är eller tillsammans med något ätbart.

Vad är Oolong?

Oolong kan beskrivas som ett mellanting mellan grönt och svart te eftersom det är semi-oxiderat. Omedelbart efter skörd får tebladen ligga och torka en aning i solen för att därefter rullas eller knådas och bilda små karaktäristiska knyten. Detta gör att luftens syre kommer åt bladets delar i olika hög grad och bladen oxideras ojämnt, och skiftar i omväxlande gröna och bruna toner. Denna process ger oolongteerna dess unika blandning av egenskaper från både gröna och svarta teer.

Enkelt uttryckt kan man säga att de är fylligare och rundare än gröna teer men mildare och friskare än svarta teer.

Namnet kommer av kinesiskans wulong (eller Wulong), som betyder svart drake och sägs ha sitt ursprung i att tebladen liknar små drakar, när de vecklar ut sig i det varma vattnet i tekannan.

Oolong och dess hälsoeffekter

Oolong innehåller många olika vitaminer och mineraler så som kalcium, mangan, selen, kalium, Vitamin A, B, C, E och K. 

Oolong innehåller polyfenol, en antioxidant som tillsammans med koffein, anses vara väldigt effektiv vid ämnesomsättningen av fett i kroppen. Denna antioxidant aktiverar vissa enzymer som i sin tur förbättrar fettcellernas funktioner. Oolong kallas i vissa delar av världen för bantningste.

Det finns studier som pekar på att oolong kan stabilisera kroppens blodsockernivåer och förebygga högt blodtryck. Oolong anses också förebygga trög mage samt lindra vissa typer av hudåkommor och eksem. Dessutom anses oolong också stärka tänderna och skelettet i allmänhet.

Njut av oolong i olika former och till olika smaker!

Vi rekommenderar dock att du ska testa denna dryck för dess fantastiska smak. Varför inte prova dig fram med olika oxideringsgrader, från de ljusare till de mörkare varianterna, och hitta just din personliga favorit? Oolong bryggs med fördel flera gånger och smakerna utvecklas efter varje bryggning. Förläng bryggtiden med någon minut, vid varje extra bryggtillfälle för bästa resultat. 

Prova gärna att dricka detta härliga te till mat! De ljusa aromatiska och blommiga oolongerna passar bäst att dricka till skaldjur och fisk. Eller varför inte testa ett oolong vid din nästa Afternoon Tea? Det kan passa väldigt fint till kakor och lätt salta snacks.

De mörkare oolongerna, som har en kraftigare smak, passar bättre till grillad mat som tex kött och lax. Vi rekommenderar även att dricka ett mörkt oolong näst gång du äter brunch och t ex amerikanska pannkakor. En spännande kombination väl värd att testa!