Teodor Christiansson

Matcha - Det gröna Guldet

Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren, allt fler upptäcker det gröna guldet!

Matcha är en typ av grönt te som avviker från andra sorter. Det är från början en typ av te som dracks i Kina, men som sedermera reste till Japan med buddhistiska munkar, och som numera dricks mestadels i Japan. Matcha är en av huvudingredienserna i den Japanska teceremonin.

Matcha består av grönt te som man malt till ett väldigt fint pulver. För att göra en kopp matcha gör man följande. Vispa ner pulvret i hett vatten (testa olika temperaturer på vattnet). Helst bör man använda en särskild bambuvisp, man kan använda andra vispar också såklart:-). Detta för att lösa upp allt te som annars kan bilda klumpar. Sedan dricker man det som det är.  Teet blir mörkgrönt med ett något ljusare skum och konsistensen blir lite tjockare än för ett vanligt te. Smaken är åt det algiga hållet. Dricker man det med varmmjölk, en så kallad Matcha Latte, kan man ana lite nyponkaraktär!

Vår matcha tillverkas av en tesort som heter Gyokuro. Det är ett mycket fint-, ekologiskt- och exklusivt grönt te, som brukar betraktas som det mest sofistikerade av de japanska teerna. Omkring 2-3 veckor (20 dagar) innan tebladen ska skördas täcks buskarna med tyg. Detta så att mängden solljus som når buskarna minskar. Det gör att halterna av klorofyll och andra ämnen i bladen ökar. 

Matchatrend

Det har på senare år blivit vanligt att matcha används i bakverk, glass och sötsaker av olika slag. Intresset för matcha har ökat enormt utanför Japan de senaste åren. I New York öppnar det Matcha Latte-barer och fler och fler hemma i Sverige blir nyfikna och vill testa. 

Matcha & Hälsa

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.

ORAC, mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253.

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.

Vi tycker det är extra kul att intresset för Matcha ökar så kraftigt då vi haft Matcha i vårt sortiment i över 10 år. Vi har många kvalitéer och även en Matcha som är extra bra att göra Matcha Latte med:-)