Åsa Skeppstedt

Kombucha - En 2000 år gammal dunderdryck!

Kombucha har fått ett riktigt uppsving de senaste åren, och vi är inte förvånade! Den är både nyttig och god att dricka, man kan också göra sin egen!

Vad är då Kombucha? 

Jo, det är avsvalnat te som med hjälp av en jäst- och bakteriekultur (ofta kallad Kombucha-svamp eller Volga-svamp) och socker fått jäsa och blir lite bubblig. Namnet kommer från de japanska orden för te (cha) och kelp (Kombu) då man tyckte jästkulturen lite såg ut som brunalger. Kärt barn har dock många namn, Kombucha har 80 olika världen över! 

Redan för 2000 år sedan har människor i områden runt Ryssland, gamla Manchuriet och Östeuropa refererat till Kombucha-svampar i texter, så traditionen är sannolikt synnerligen gammal! Man vet dock inte exakt var eller när den ursprungligen kom ifrån. I Europa drack man Kombucha i Ryssland under tidigt 1900-tal , både i Ryssland och Tyskland. 

Cornell University genomförde prover för att se vad som gjorde Kombucha så nyttigt och kom då fram till att jäsingsprocessen gjorde att drycken fick en hög syranivå, framförallt från ättiksyra men också  glukonsyra, glukuronsyra, citronsyra och mjölksyra. Kombuchan innehöll också sockerarter som sackaros, glukos och fruktos; vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C; 14 st aminosyror; mineraler; polyfenoler (som är antioxidanter) och DSL (D-sackarinsyra-1,4-lakton). Eftersom syranivåerna i Kombucha är höga så rekommenderas dock inte Kombucha till gravida eller ammande.  

Gör egen Kombucha

Om man vill göra sin egna Kombucha behöver man en så kallad Kombuchasvamp, vilket är en symbios av jäst- och bakteriekultur som med hjälp av socker gör så att teet jäser. För neutral Kombucha kan vi rekommendera kraftiga svarta teer, till exempel från Yunnan eller Keemun-distrikten i Kina. De kommer att ge mustig smak och se till att syrligheten inte blir alltför framträdande. Pu Ehr-teer kan också ge ordentligt med fyllighet till Kombuchan.  Om man däremot vill smaksätta sin Kombucha så är grönt te bättre för att smakerna ska få komma fram lite mer, här vill vi snarare tipsa om en Sencha eller kinesisk Moon Palace . 

Om du vill prova på att göra egenom Kombucha så kan vi rekommendera det här receptet av Tove Nilsson, och kombucha-svampar kan man hitta i vissa hälsokostbutiker eller på nätet. Prova göra flera olika och se vilken som faller just dig i smaken!