Teodor Christiansson

Earl Grey - Världens vanligaste smaksatta te

​Det finns få tedrickare som aldrig har hört talas om Earl Grey. Earl Grey är en av de vanligaste smaksatta teerna i världen, men vad är egentligen Earl Grey?

Många tror att Earl Grey är ett neutralt te, men det som avgör att vi kallar ett te för Earl Grey är att det är smaksatt med bergamott, som är en citrusfrukt. Earl Grey teer kännetecknas därför alltid av sin friska smak. 

Det finns många historier och myter kring hur blandningen Earl Grey kom till. En av de vanligaste historierna hävdar att Charles Grey, den andre Earlen av Grey fick teet som gåva av en kinesisk mandarin 1803 som tack för att hans män räddade mandarinens son från att drunkna. Det som talar emot historien är att Charles Grey aldrig besökte Kina och att konsten att smaksätta te med bergamott var okänt i Kina vid den här tiden.

En annan vanlig och mer trolig historia, och som även familjen Grey håller fast vid, handlar om att teblandningen skapades för att passa vattnet på familjens gods Howick Hall. Vattnet på godset var mycket kalkrikt vilket påverkade smaken på teet så pass mycket att det inte gick att dricka. En blandning med bergamott skapades för att motverka kalksmaken i vattnet och Charles Grey med familj älskade det nya teet. Oavsett hur blandningen kom till så är Earl Grey idag en av världens mest populära smaksatta teer. 

Våra mest populära Earl Grey blandningar är Earl Grey Deluxe, en blandning med finare kvalitet på teet och bergamott följt av Earl Grey Rosé, en blandning med bergamott, citron, rosenblad och vanilj. 

Earl Grey finns även i varianter med grönt te, vitt te och rooibos som bas. För den som föredrar grönt te finns Earl Green, grönt te smaksatt med bergamott. Vit Earl Grey är en mjukare variant av Earl Grey där man smaksatt ett vitt Pai Mu Tan te med bergamott. För dig som har svårt att somna på kvällen passar Rooibos Earl Grey som är naturligt koffeinfritt. 

Med fler än 25 olika varianter på Earl Grey lovar vi att du ska kunna hitta en variant som passar din smak.