Teodor Christiansson

10 vanliga frågor om te

Vad är te? Hur förvarar jag mitt te bäst? Är te nyttigt? Vi svarar på de tio vanligaste frågorna kring te!

Vad är te?

Te är en dryck som görs på torkade blad från växten Camellia Sinensis. Svart te, grönt te,oolong och vitt te kommer alla från samma planta och det är endast processen efter att bladen är plockade som avgör vilket sorts te slutprodukten blir. Världens största producent av te är Kina och det var även där kunskapen och kulturen kring hur vi använder blad från teplantan växte fram. De äldsta bevarade spåren som visar på att människan bryggt te kommer från kejsargraven Han Yangling i Kina daterat till 141 f.Kr. I Europa nämns te första gången i skrift 1559 och redan år 1610 börjar portugiser importera te från Kina.  


Hur brygger jag mitt te på rätt sätt? 

Ett vanligt misstag är att man brygger svart, grönt, vitt och oolong te på samma sätt. De olika tesorterna kräver olika vattentemperaturer och bryggtid för att teets smak ska nå sin fulla potential. För lång bryggning och för varmt vatten kan resultera i ett te som blir bittert och som tappar alla sina smaknyanser. Det är extra viktigt att hålla den rekommenderade vattentemperaturen när man brygger grönt och vitt te eftersom de är känsliga mot för varmt vatten. 

Vi rekommenderar följande:

Vitt te: 1 tsk/kopp* - 3-10 min - 70-85 °C

Grönt te: 1 tsk/kopp* - 2-4 min - 70-85 °C

Oolong: 1 tsk/kopp* - 2-5 min - 75-85 °C - samma teblad kan bryggas minst tre gånger

Svart te: 1 tsk/kopp* - 3-5 min - 95-98 °C

Rooibos: 1 tsk/kopp* - 3-5 min - 95-98 °C

* 1 tsk te beräknas vara ca 2 gram te och med en kopp räknar vi 2.5 dl vatten. 


Finns det koffein i allt te?

Ja det finns koffein i allt te. Mängden koffein i olika sorter beror främst inte på vilket te man syftar på, utan har att göra med när på året tebladen skördas och var de har växt. Vi har gjort ett separat blogginlägg kring koffein i te, läs mer här.


Vad är egentligen Rooibos?

Rooibos, även kallat rött te, består av blad från Rooibos-busken som växer i Sydafrika. Rooibos bryggs som te men innehåller inget uppiggande tein (koffein) utan är helt koffeinfritt och kan med fördel drickas på kvällen. En vanlig missuppfattning är att Rooiboskommer från samma växt som övriga tesorter, Camellia Sinensis, vilket inte stämmer. Rooibos är en separat växt som inte har någon likhet med teplantan förutom att växten också används till att brygga "te". 


Hur ska jag förvara mitt te? Kan det bli för gammalt?

Te förvaras bäst i en tätslutande lufttät behållare för att minska tillförseln av syre. En klassik teburk i plåt är utmärkt. Förvarar du ditt te i en tätslutande behållare håller teet upp till 6 månader innan det kan börja tappa sin smak. Te kan nästan aldrig bli för gammalt, utan smaken avtar bara över tid. Tänk på att förvara ditt te på ett svalt ställe och inte bredvid kryddor eller andra livsmedel med kraftig doft då te lätt drar till sig smak från sin omgivning. 


Kan jag förvara mitt te i frysen eller kylskåpet?

Vi rekommenderar inte att du förvarar ditt te i frysen eller kylskåpet. Risken finns att teet drar åt sig fukt som kan påverka smaken och i värsta fall göra att teet börjar mögla. 


Kan jag ha mjölk i allt te?  

Många teer smakar utsökt med mjölk, särskilt kraftigare teer som Assam där mjölken mildrar den kraftiga smaken. Chai-teer med sin kraftiga kryddning kan också mjukas upp och framhävas bättre med en skvätt mjölk i. Generellt gäller att ju mjukare te, desto mindre anledning att tillsätta mjölk. Med väldigt mjuka teer så som Darjeeling och vita teer kan mjölken lätt ta över de subtila karaktärerna i teet. 


Vad betyder de olika förkortningarna i teernas namn, t.ex. FOP? 

Inom tevärlden graderas te beroende på dess kvalitet och utifrån hela eller delade teblad. Skillnaden mellan t.ex. Ceylon FOP (Flowery Orange Pekoe) och Ceylon FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe) är att bladen i Ceylon FBOP är delade (broken) vilket gör att det bryggda teet blir kraftigare och får mer smak. Mindre teblad gör att smaken lättare kan komma fram ur tebladen och mer koffein utsöndras i brygden. De vanligaste graderingarna är följande 

Flowery Orange Pekoe (FOP) - teet består av långa, unga blad och ganska få knoppar. En vanlig gradering på teer från Assam och Kina. 

Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP) - teet består av små, finfördelade blad med få knoppar. Kraftigare smak än föregående, passar bra med mjölk. 

Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP) - teet innehåller långa, unga blad och fler knoppar av hög kvalitet.

Golden Flowery Broken Orange Pekoe (GFBOP) - teet består av små, finfördelade blad med knoppar av högre kvalitet än i FBOP.

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) - Teet innehåller långa, unga, späda blad med många knoppar av mycket hög kvalitet.

Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP) - Teet innehåller långa, unga, späda blad med många knoppar av allra högsta kvalitet. 

Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP) - Den högsta gradering ett te kan få. De finaste skördarna av året första skörd av Darjeeling First Flush får den här graderingen. 


Varför heter det t.ex. svart te? 

Namnet på de olika teerna kommer från färgen det färdigbryggda teet får. I Kina kallas det vi i väst benämner som svart te för rött te eftersom färgen på det bryggda teet egentligen har en mer koppar- eller röd färgton.


Är te nyttigt? 

Ja, det kan man påstå. Te innehåller bland annat mycket antioxidanter som sägs kunna motverka sjukdomar och åldrande. I en skål bryggd Matcha, vilket är ett grönt japanskt te, är koncentrationen av antioxidanter nästan 500 gånger så hög som i ett äpple.