- 0 kr
Tebryggning - En riktig konstform
Precis som med kaffe så finns det många sätt att brygga te och få fram olika smakkaraktärer. Här får du tips och trivia om te och tebryggning.
I kallare vintertider blir det lite extra mysigt med en kopp ångande te. Vi kan hjälpa dig hitta bryggmetoden som passar just dina behov, som en lite guide genom djungeln av bryggmetoder har vi listat de populäraste sätten här:
Tetänger är snabba och smidiga och passar bäst när man bara ska göra en kopp till sig själv. Teet bör då inte vara alltför storbladigt och man ska aldrig fylla tetången helt utan ge teet plats att svälla, annars bänds tången upp och börjar läcka. Det finns många olika sorters tänger, vissa har ett nät i rostfritt stål och andra hål i varierande storlek. Ett bra sätt att rengöra dem på är att lägga dem i en blandning av bikarbonat, varmt vatten, och en skvätt vinäger. Då blir de blanka igen!
Testrumpor finns framför allt i tyg och nylon och är väldigt bra till alla typer av koppar och kannor eftersom de formar sig efter sitt utrymme. De håller länge och är ett bra miljöalternativ till engångstepåsar i papper. Testrumpan i bomull kan du trä av från sin ställning och lägga i kokande vatten för att ordentligt rengöra den lite då och då.
Tekannor kan användas både med och utan sil i, men om man inte använder sil i kannan bör man hälla upp allt te så fort bryggningstiden är klar. Utan sil får teet gott om plats att svälla under bryggningen, vilket ger mer smak, vissa tekannor har mindre hål som leder till pipen så att de stora bladen hålls kvar i kannan när man häller upp teet. Man kan också använda en öppen sil att hälla genom ner i koppen, ett klassiskt brittiskt sätt att brygga på och väldigt lämpligt för så väl storbladiga som småbladiga teer. Tekannor kommer i många olika material som alla har olika syften. Den klassiska kannan är i glaserat porslin som inte behöver diskas ur med diskmedel utan bara sköljas ur för att få bort rester av teblad. Tekannor i oglaserat lergods passar bäst till den frekvente konsumenten av en typ av te, eftersom den absorberar lite smak varje bryggning och efter år av användning förhöjer smaken till nya höjder. Tekannor i gjutjärn håller värmen extra länge, särskilt om den sköljts med varmvatten först. Tekannor i glas låter dig njuta av teets färg, men håller inte värmen riktigt lika länge, använd gärna ett värmeställ med ett värmeljus så hålls teet varmt hela testunden.
Gaiwan är en traditionell kinesisk bryggkopp i porslin med lock och fat. Det tunna porslinet är oftast vitt på insidan för att teets och tebladens färg ska få komma fram. Den passar ypperligt till vita och storbladiga gröna teer av högre kvalitet där smaken och hantverket ska få komma i första rummet. Lägg tebladen i koppen och häll på vatten (ca 60C-80C beroende på tesort). Låt bladen bryggas, dofta gärna under tiden då det ofta kommer fram olika nyanseer under själva bryggningen. Sätt sedan på locket en aning på sniskan och lyft upp kopp, fat och lock med din dominanta hand. Håll locket med din andra hand och häll upp i en liten kopp, locket ska hålla kvar tebladen i din Gaiwan. Ta en stund på dig att dricka teet och testa sedan att brygga en andra och tredje gång för att känna vilka andra smaker som kommer fram!
Cold Brew är en riktig törstsläckare när det är varmt och går att göra i en vanlig tekanna, flaska eller en smidig Cold Brew-bryggare. Lägg teet i kallt vatten i valfritt kärl och låt det stå i kylskåp minst 10 timmar, till exempel under natten. Antingen kan du sila upp ditt kallbryggda te direkt eller låta tebladen ligga kvar tills teet är slut. Eftersom det bryggs i kallt vatten så riskerar du inte att tanninerna frigörs och att smaken blir besk, ju lägre temperatur desto skonsammare bryggning. Du kan använda vilket te du vill, men gröna teer brukar vara väldigt populära eftersom de har en lite mildare smak och gärna bryggs svalare.
Matchaskål används traditionellt sett endast till matcha och är en essentiell del av den japanska teceremonin. Matchapulvret blandas med ljummet vatten (ca 50C-60C) och vispas därefter upp tills ytan täcks av en fluffigt skum, sedan dricker man sin matcha direkt ur skålen. Detta innebär att man också dricker upp själva tebladen och därmed får i sig alla nyttigheter teet har att erbjuda. Till exempel är koncentrationen av antioxidanter i matcha 500 gånger högre än i ett färskt äpple!
Om du vill ha hjälp och har frågor om te och olika bryggmetoder så är du hjärtligt välkommen in till oss så kan vi hjälpa dig. Vi har också teprovningar där vi guidar dig genom teets värld och förklarar närmre olika typer av te och hur man bäst brygger dem.
-
Matcha teets vagga - Wazuka, Kyoto
Utanför Kyoto, den gamla Kejserliga huvudstaden, finns området Wazuka. I Wazuka produceras vår Tehuset Java Cermonial Matcha. I området kring Wazuka h...
-
Vår älskade Lundablandning
Hur kom egentligen vår signaturblandning Lundablandning till? Hör Jannike Skeppstedt, skaparen av Lundablandning berätta historien. Lundablandning är...
-
Tehuset Java Östermalm firar 10år
Vi firar 10 år på Östermalm! Varmt välkomna att fira vårt 10-årsjubileum tillsammans med oss den 26/10 i butiken på Humlegårdsgatan 5 i Stockholm....
-
Teadventskalender Deluxe 2023 - Innehåll
I årets upplaga av Teadventskalender Deluxe 2023 hittar du 26 olika noga utvalda lösteer och överraskningar. För dig som är nyfiken på innehållet komm...