Åsa Skeppstedt

Möt Gringo Nordic Coffee Roasters!

Med kärleken till kaffe, smaksensationer och personlig kontakt har grabbarna på Gringo börjat skapa underverk till din kaffekopp!

När Johan Ekfeldt var med och grundade ett av Sveriges första specialkafferosterier, Johan & Nyström, så var det med kärleken till just kaffe och dess olika smaker i bagaget. Efter att ha sålt företaget och varit ifrån kaffebranschen i tre år är han nu tillbaka. Tillsammans med nya och gamla kollegor har Gringo Nordic Coffee Roasters fått se dagens ljus!

Kaffebönorna de tar in kommer från olika delar av världen, men de har ändå något gemensamt. De odlas av människor som satsar på kvalitet före kvantitet. Många av deras odlare odlar certifierat ekologiskt, men för vissa småskaliga bönder så blir certifieringen dyr och opraktisk. De som inte har råd med dyrt konstgödsel använder istället naturliga metoder för att odla sina specialkaffen och det är något Gringo vill satsa på.

De tar inte bara in specialkaffe från externa odlare utan har sedan 2017 även ett alldeles eget kaffeplantage på 10 hektar i Colombia. När de köpte gården var den nergången och i stort behov av omtänksamhet, vilket Gringo och deras samarbetspartner Heber Sarria var mer än glada att ordna. På Finca La Tierra kan de fördjupa sin kunskap i kaffeodling och har redan utökat gårdens befintliga kaffesorter för kommersiellt bruk samt planterat 15 olika sorters kaffeträd in en varietetsträdgård som ger sin första skörd år 2020. Redan nu kan du dock köpa deras specialkaffe Colombia Finca La Tierra, en mellanrost som har toner både av röda bär, citrus och kakao!

För att varje kaffe ska få komma till sin rätt använder Gringo Slow Roast-metoden när de rostar. Varje batch rostas för hand i en av världens mest energieffektiva rostningsmaskiner och för att kunna producera så färskt kaffe som möjligt så rostar de nästan alla dagar i veckan!

Vi ser fram emot att få njuta av Gringo Nordic Coffee i många år framöver och väntar med spänning på alla goda koppar kaffe de kommer bistå med!