Teodor Hartmann

Matcha teets vagga - Wazuka, Kyoto

Utanför Kyoto, den gamla Kejserliga huvudstaden, finns området Wazuka. I Wazuka produceras vår Tehuset Java Cermonial Matcha. I området kring Wazuka har det odlats te i över 800 år och området räknas idag som en av de främsta områden där te till matcha växer.

Under våren 2024 besökte vi vår Matcha leverantör i Wazuka, Japan. Vi fick träffa producenten som driver tefarmen.  Han bor tillsammans med sin fru och son precis vid fälten. 

Hur produceras Matcha? 

Matcha är ett stenmalet grönt te som produceras av teblad som skördats från tebuskar som täckts i ca 2-3 veckor. Tebuskarna täcks med tyg för att minimera tillförseln av solljus. När tebuskarna täcks pumpas extra mycket klorofyll och andra ämnen ut i bladen vilket påverkar smaken. Tebladen som skördas från de täckta tebuskarna kallas för Tencha, tesorten i stadiet innan bladen mals till Matcha.

Vissa forskningsrön tycks visa att mängderna av en del antioxidanter är betydligt större i matcha än i andra gröna tesorter. I en enda tekopp ryms tio gånger mer näring jämfört med klassiskt bryggte och mätt i antioxidanter är koncentrationen nästan 500 gånger mer än i ett färskt äpple.
ORAC, mätvärde för ett livsmedels antioxidativa effekt, visar 1 400 enheter  per gram matcha-te, jämfört med svenska blåbär som ligger på 93 per gram eller det omskrivna gojibären – som ligger på 253.

Matcha innehåller koffein, dock inte lika mycket som kaffe, och passar särskilt personer som är känsliga för kaffets lite mer dramatiska energiskjutsar. Den balanserade energiknuffen beror sannolikt på att matcha är naturligt rikt på aminosyran L-theanin, som är stressdämpande och rogivande.


På de här fältet odlas teet som blir till vår Matcha Tehuset Javas Ceremonial Matcha 20g. Kultivaren som odlas är Okumidori. En "Kultivar" är enkelt beskrivet en underart.

Precis som det finns olika sorters äpplen eller druvor finns det olika sorters underarter av tebusken Camellia sinensis. Varje sort har sin specifika karaktär och smak som påverkar slutresultatet. Namnet "Okumidori" översätts från japanska till  "sent grönt".