Åsa Skeppstedt

Iskaffe - sommarens måste!

Sommaren är äntligen här och ett varmt grönt täcke ligger över vårt land. Dagarna kantas av bad och sol! Och det enda vi är sugna på är kalla härliga drycker!

En av årets favoriter är kallbryggt kaffe eller iskaffe. En härligt krämig men samtidigt svalkande dryck. Här får du tips på hur du kallbrygger ditt kaffe!

För att kallbrygga kaffe kan du använda dig av en vanlig kanna eller en Cold Brew-bryggare. Räkna med 1 kaffemått/2dl vatten (bryggmalet kaffe). Dosera i kannan och ställ i kylskåpet i 4-8 timmar. Har du använt en Cold Brew plockar du bara ut filtret. Om du har bryggt i kannan kan du sila kaffet genom ett vanligt kaffefilter. Servera med is och kanske lite kall mjölk och njut!

Du kan också göra iskaffe genom att brygga ditt kaffe som vanligt, för att sedan låta svalna i kylen. Återigen, servera med is och eventuellt mjölk. 

Ett tips när man gör iskaffe är också att blanda i lite socker eller kanske kondenserad mjölk. Även om man vanligtvis dricker kaffe utan socker kan det förhöja smaken när man serverar det kallt. 

När du väljer kaffe för din kallbryggning vill du välja ett kaffe som passar bra för just detta ändamål. Bäst gör sig ljus- eller mellanrostade bönor. Då får man fram både fruktiga och nötiga toner utan någon beska. Vi föreslår Gringos Sol-kaffe. En mjukt fyllig sommardröm med frisk smak. Kaffe gör sig lika bra vart- som kallbryggt!

Ett annat kaffe som är perfekt för iskaffe är Brazil Fortaleza. En balanserad mellanrost med toner av hasselnötter och karamell. 

Lycka till med din kallbryggning och njut av sommaren!