Åsa Skeppstedt

Cold Brew - Sommarens svalkande superdryck!

Skippa den sockriga saften i sommar och gör en flaska svalkande iste eller iskaffe istället. Lätt som en plätt och underbart gott i sommarvärmen!

Att kallbrygga te och kaffe är ett enkelt sätt att göra en svalkande dryck i sommar, du slipper de sockriga safterna eftersom teets och kaffets naturliga sötma kommer fram mer genom kallbryggning så att du inte behöver tillsätta något socker. Här får du lite tips och tricks för hur du kan brygga och några teer som vi gillar att kallbrygga lite extra mycket!

För att kallbrygga te kan du följa följande recept:

  1. Lägg 2 msk te/l vatten i en tekanna eller Cold Brew-bryggare
  2. Ställ in i kylskåpet och låt dra över natten (minst 6 timmar) 
  3. Tag ut och häll upp genom en sil i ett glas toppat med isbitar. 
  4. Om du vill kan du dekorera med frysta bär eller skivad citron, lime eller apelsin!

För att kallbrygga kaffe: 

  1. Använd bryggmalet kaffe och dosera ca 1 kaffemått/2dl vatten i en kanna eller en Cold Brew-bryggare.  
  2. Ställ in i kylskåpet över natten (4-8 timmar). 
  3. Tag ut på morgonen och ta ur silen ur Cold Brew-kannan eller sila upp kaffet genom ett kaffefilter. 
  4.  Använd som bas för sommardrinkar eller njut som det är med lite is och en skiva citron!

Vi har många teer att rekommendera oberoende på om du vill ha en söt eller syrlig Cold Brew. Grön te passar utmärkt att kallbrygga och man riskerar inte att få några beska toner i teet. De syrliga tonerna i Grön ingefära citron är en återkommande njutning på Tehuset Java, särskilt som Cold Brew på sommaren! För en lite sötare smak så kan man gärna testa grönt te med goji & havtorn, där bären får sätta smak fram med sin mjuka sötma. Om du hellre vill brygga på svart te så får de fruktiga blandningarna ofta en härligt saftig ton vid kallbryggning, t.ex. vår klassiker Mambo Jambo. Bland Rooibosteerna är det bara att välja och vraka, de passar nästan alla att kallbrygga iste på och där finns många smaker att välja bland! 

När man kallbrygger kaffe så är det bästa att välja en ljus eller mellanrostad blandning, då får bönornas karaktär komma till sin rätt och man kan få fram både fruktiga och nötiga toner utan någon beska. Prova vårt Husets Espressofrån Lundensiska Love Coffee, en mjukt rostad espresso med tydligt nötiga toner, eller varför inte en av våra nya favoriter Brazil FortAleza, vars fruktiga nötighet gör sig ypperligt väl kallbryggt! 

Här nere finns det mer tips till din kallbryggning, om du har några frågor så finns vi i våra butiker, per mail eller telefon samt på sociala medier och hjälper dig gärna!