Åsa Skeppstedt

Tehuset Javas Hälsoteer

Chiafrön, gurkmeja och matcha är bara några av de ord som vi kopplar till senaste årens hälsotrender - Kryddor och växter som sägs göra oss gott, vara nyttiga och besitta flera hälsobringande effekter. Både matcha och gurkmeja har florerat inom tevärlden, tillsammans med mycket annat. Men inte nog med det så är ju te i sig nyttigt. När det sedan blandas med hälsobringande kryddor och växter får vi en riktig hälsoboost!

Vi har med detta i bakhuvudet tagit fram en serie med sex hälsoteer. Teerna är framtagna för att förse olika behov och stärka dig med precis det du behöver! Som inspiration har vi också vänt oss mot historien. I tre av teerna ligger nämligen Ayurvedisk läkekonst som grund. 

Läs mer om vår hälsoteserie här:

Yerba Mate Chai

Detta te är en uppiggande blandning av Yerba Mate och de klassiska Chaikryddorna: kanel, kardemumma och nejlikor. Dessutom är det blandat med Rooibos. Vilket tillför en söt rund smak. Teet är perfekt att dricka på morgonen om man vill undvika kaffe. Yerba Mate är ett uppiggande, koffeinhaltigt örtte som dricks mycket i Sydamerika. Teet innehåller teofyllin som är ett ämne som vidgar lungorna och bidrar till ökad syreomsättning. Det stärker immunförsvaret, är antibakteriellt och sänker blodtrycket. Dessutom innehåller det, precis som många andra teer, en stor del vitaminer och mineraler. En riktig hälsobomb i teform!

Sweet Chocolate

En härlig blandning av hallon och choklad, boostat med uppiggande matcha och hallonblad. Även denna blandning passar bra på morgonen. Matcha är ett grönt te malet till pulver, vilket innebär att du dricker upp bladen. Därför får man i sig alla nyttigheter som finns i tebladen. Dessutom visar forskningsrön att delen antioxidanter är betydligt fler än i andra gröna teer. Matcha är också uppiggande, men har inte lika stor mängd tein (koffein) som kaffe och är därför ett bra substitut för den som vill minska på koffeinet.

Chocolate Chai

En varm kryddig blandning som passar bra som kvällste, eftersom det är naturligt koffeinfritt. Teet är helt ekologisk och består av bland annat fänkål, kryddnejlika och kakao. 

Ayurveda

Ayurveda är en flera år tusen gammal läkekonst som än idag används i vissa kulturer. Enligt den ayurvediska traditionen kan man dela in person- eller kroppstyper i tre olika doshor. Dessa doshor kallas för Vata, Kapha och Pitta. Varje dosha har sina särskilda drag, kvalitéer och kännetecken. Flera doshor kan passa in på en person, i större eller mindre mängd. Vi mår som bäst när de tre doshorna står i balans. Dessa tre teblandningar är framtagna för att hjälpa kroppen att finna denna balans.    

Vata

Hög Vata kan resultera i att man känner sig lite ur balans, kanske har man svårt att känna ett lugn. Då passar den här Vata-blandningen extra bra, med sin blandning av bland annat kanel, ingefära och kardemumma. Den syftar till att ge styrka, värme och stöd. 

Kapha

Hög Kapha kan innebära att du känner dig energilös och trött. Man kan då behöva balansera upp medaromatiska kryddor för att väcka kroppen. Därför är denna blandning framtagen för att verka energigivande och styrkande. 

Pitta

Pitta karaktäriseras av sin värme och eld. Personer med hög Pitta är ofta energiska och väldigt aktiva. Därför är denna blandning framtagen för att balansera nivåerna så att man lättare ska kunna finna lugn. Det är en svalkande blandning av bland annat lakritsrot och pepparmint.