Teodor Christiansson

Sommarens svalkande drycker - kallbryggt iste och iskaffe

En varm sommardag behöver man svalka sig med något gott. Vatten för alla del, men ibland vill man dricka något annat gott utan att behöva ta till läsk eller saft. Kallbryggt iste eller iskaffe är då räddaren!

Att kallbrygga te och kaffe är ett enkelt sätt att göra en svalkande dryck i sommar, du slipper de sockriga safterna eftersom teets och kaffets naturliga sötma kommer fram mer genom kallbryggning. Här får du lite tips och tricks för hur du kan brygga och några teer som vi gillar att kallbrygga lite extra mycket!


För att kallbrygga iste kan du följa följande recept:

  1. Lägg 2-3 msk te per 1l vatten i en tekanna eller Cold Brew-bryggare
  2. Ställ in i kylskåpet och låt dra över natten (minst 6 timmar) 
  3. Tag ut och häll upp genom en sil i ett glas toppat med isbitar. 
  4. Om du vill kan du dekorera med frysta bär eller skivad citron, lime eller apelsin!

Vi har många teer att rekommendera oberoende på om du vill ha ett sött eller syrligt kallbryggt te . Grön te passar utmärkt att kallbrygga och man riskerar inte att få några beska toner i teet. De syrliga tonerna i Grön ingefära citron är perfekt för dig som vill ha ett fräscht och friskt iste.  För en lite sötare smak så kan man gärna testa Botaniska, ett grönt te med ananas, aprikos och persika. Om du hellre vill brygga på svart te så får de fruktiga blandningarna ofta en härligt saftig ton vid kallbryggning, t.ex. vår klassiker Fredagsmys. Bland Rooibosteerna är det bara att välja och vraka, de passar nästan alla att kallbrygga iste på och där finns många smaker att välja bland! 


För att kallbrygga kaffe: 

  1. Använd bryggmalet kaffe och dosera ca 11 kaffemått (80g) per 1 L vatten i en kanna eller en Cold Brew-bryggare.  
  2. Ställ in i kylskåpet över natten (8 timmar). 
  3. Tag ut på morgonen och ta ur silen ur Cold Brew-kannan eller sila upp kaffet genom ett kaffefilter. 
  4. Använd som bas för sommardrinkar eller njut som det är med lite is och en skiva citron!

När man kallbrygger kaffe så är det bästa att välja en ljus eller mellanrostad blandning, då får bönornas karaktär komma till sin rätt och man kan få fram både fruktiga och nötiga toner utan någon beska. Prova vårt Husets Espresso från Lundensiska Love Coffee, en mjukt rostad espresso med tydligt nötiga toner, eller varför inte en av våra favoriter Brazil Fortaleza, vars fruktiga nötighet gör sig ypperligt väl kallbryggt! Självklart passar även sommarkaffet SOL från Gringo, en mjuk, fyllig, solindränkt, smakrik, runt fyllig och frisk blandning som passar perfekt att kallbrygga.

Här nere finns det samlat mer tips på teer och kaffen att kallbrygga. 


Nordic Gin & Tonic 

En svalkande G&T är perfekt sommardrink en varm sommardag. En twist på en klassisk G&T är att infusera gin med te. I det här receptet har vi använt oss avNordic Earl Grey, ett svart te med bergamott, lingon, tallbar och timjan. 

Recept: 

2 dl Gin
2 tsk Nordic Earl Grey. 

Tillsätt 2 tsk Nordic Earl Grey till 2 dl Gin och låt dra 2-4 timmar. Ju längre du låter teet dra i ginen desto kraftigare smak av teet får du. 

Gin 4.5 cl 
Tonic water 1.2 dl
Is
Ev, färsk timjan och lingon. 

Fyll ett glas med is. Häll över 4.5 cl gin och 1.2 dl Tonic Water. Dekorera eventuellt med några färska lingon och en kvist timjan.