Teodor Christiansson

Saffransshortbreads med pistagenötter

Spröda shortbreads kryddade med saffran, kardemumma, muskotnöt och pistagenötter. Magiskt goda!

Ingredienser: 

0.5 g saffran
2 tsk mjölk, värmd för att lösa upp saffran
0.5 tsk hela kardemummakärnor
1/4 muskotnöt
20 pistagenötter, krossade eller grovt hackade
200g vetemjöl
100g florsocker
100g rumstempererat smör
Några droppar mjölk för att binda degen om det behövs


- Värm ugnen till 175 grader. 

- Blanda saffran med värmd mjölk. 

- I en mortel, mortla kardemummakärnorna.  Hacka pistagenötterna till små bitar och ställ åt sidan. 

- Blanda rumstempererat smör och florsockret i en stor skål eller i en mixerskål. Tillsätt saffransblandningen, kardemumma och mald muskot, blanda.

- Tillsätt vetemjölet och forma till en deg. Om degen känns för torr, tillsätt några droppar mjölk, precis tillräckligt för att degen ska gå ihop. 

- Dela degen i två halvor. Kavla ut ena halvan till ca en halv centimeter tjocklek. Strö över hälften av pistagenötterna och kavla lätt med en kavel. 

- Använd en valfri kakform och stansa ut kakor. Samla ihop resterna av degen, kavla ut och stansa ut kakor. Upprepa tills du inte har någon deg kvar.

- Upprepa steget ovan för den andra hälften av degen.

- Lägg kakorna på en plåt klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 15 minuter till gyllenbruna. 

- Låt svalna och förvara i en lufttät behållare.