Te-etikett

När vi kommer på ett nytt nöje, kommer vi snart också på en uppsättning regler för det.

Att dricka te är inte ett undantag, och det har präglats av olika typer av regler och rutiner över århundraden som skiljer sig från nation till nation. Vi är måna om att uppmuntra tedrickare att dricka sitt te (och äta sin kaka) på det sätt som passar dem bäst, obunden av för många gammeldags regler – för det är smaken av teet som har den största betydelsen. Men för din skull har vi listat några etikettregler som har växt upp kring traditionerna av tedrickande i Storbritannien.

Att hålla i koppen

Rykten säger att under Louis XIV hov i Paris så var sjukdomen Syfilis synnerligen vanlig. Ett av symptomen som utvecklades efter några år var stela fingrar, vilket gjorde att när man höll sin kopp så stack lillfingret ut i en lustig vinkel. Dock, eftersom det var hovet som hade symptomen, så blev det mode att sticka ut lillfingret när man höll i sin kopp. 

Det vanliga sättet är att hålla handtaget på en klassisk kopp te är mellan din tumme och dina fingrar, istället för att sätta in fingrarna genom handtaget, vilket kan tyckas otymligt och obekvämt i längden. En klassisk tekopp är 2,5 dl och eftersom där ofta hörde till ett fat att ställa ner koppen på så behövde man inte hålla koppen så länge. När man sitter med sin stora kopp te en vinterkväll så är det ju dock mysigare att sticka in fingrarna genom örat och värma händerna. 

Afternoon Tea

Hertiginnan Anna av Bedford säga vara den som lanserat konceptet med Afternoon Tea. På den tiden var det vanligt att bara äta två mål mat om dagen; Frukost på morgonen och middag sent på kvällen. Hon sägs ha känt sig nedstämd framåt eftermiddagen och började då beställa en kanna te och lite tilltugg runt klockan fyra, När hon sedan började bjuda in sina vänner och senare tog med sin sina tevanor till London, så började traditionen spridas i finare kretsar. 

Kakfaten vid Afternoon Tea är traditionellt sett i våningar. Scones ligger på det översta skiktet, snittar och andra aptitretare i mitten, och därefter kakor och andra läckerheter på bottenlagret. Man börjar överst och äter sig sedan ner till botten. Till detta hade man även sylter, marmelad och clotted cream som stod bredvid. 

Att äta Scones

Istället för att dela en scones på mitten, bryt av en bit, bred ut den vispade grädden och därefter sylten. Det råder delade meningar om huruvida grädden eller sylten ska bres på först, men majoriteten verkar tycka att grädden ska bres på först, som en ersättare för smör.

Brödkant eller icke brödkant?

Det sägs att Anna av Bedford skar av brödkanterna från sina smörgåsar. Det är överlag regeln med snittar, eftersom de är tänkta att vara små och läckra; brödkanter ser inte lika aptitligt ut och gör dem svårare att äta.

När dricker man Afternoon Tea?

Traditionellt är eftermiddagste drucket vid 16.00 – en lagom tidsperiod från lunchen, och inte
för nära middagen för att förstöra aptiten. 
När Afternoon Tea började spridas så kom det även ner till de lägra samhällsklasserna i Storbritannien. När de övre klasserna drack "Low Tea" vid fyra så drack de lägre klasserna "High Tea" runt kl sex. Namnen syftar till borden som teet serverades på, då överklassen hade låga soffbord och underklassen hade höga matbord. Vissa hotell i England serverar fortfarande High Tea, vilket då inträffar runt kl sex och innebär en mer fyllande måltid, snarare än små läckra sandwiches och scones.

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA