Fakta om te

Allt riktigt te kommer från en buske som heter Camelia Sinensis, men finns i många olika färger och nyanser. Det är hur man preparerar och hanterar bladen från tebusken som avgör vilken färg teet får. I Sverige har vi under många år föredragit att dricka svart te men under de senaste åren har vi upptäckt andra sorter och tagit dem till våra teälskande hjärtan. Vilken är då skillnaden mellan de olika tesorterna? Här följer en kort presentation av vad som är utmärkande för de vanligaste sorterna

Svart Te

Svart te, vilket är det vi dricker mest i västvärlden, kallas i Asien för rött te. Detta på grund av den röda färgen som teet får efter bryggning. Det svarta teet dricks i väldigt liten utsträckning i Asien trots att Kina är en av världens största producenter av svart te. 

Tebladen är från början gröna, men efter skörden så oxideras dem. I samband med detta blir bladen mörkare och mindre känsliga för transport. Detta gjorde att Ostindiska kompaniet på 1600-talet kunde frakta svart te tillbaka till Europa utan att det förstördes under den långa färden. 

Svart te är också den sort som är mest lämplig för smaksättning. En tesort som vi alla känner till är Earl Grey, som är svart te smaksatt med aromatiska oljor från citrusfrukten bergamott. 

Grönt te

Grönt te är det som dricks mest i Japan och Kina. De gröna bladen oxiderar inte utan de torkas direkt efter skörd, vilket gör att det bevarar många av sina hälsosamma ämnen, till exempel antioxidanter och vitamin C. Det är bara de finaste bladen som får lov att bli grönt te. Om bladen är skadade påbörjas nämligen oxideringen och då blir bladen brunfläckiga. Grönt te passar utmärkt till mat och då framförallt asiatisk, både på grund av sin speciella, lite beska, naturliga tesmak men även på grund av att man anser att grönt te har gynnsam effekt på matsmältningen.

Man måste dock tänka på att grönt te är känsligare och mer av en färskvara än svart te och det är viktigt att man förvarar och tillagar det så att smaken verkligen kan komma till sin rätt. Grönt te bör förvaras svalt, torrt och mörkt i burkar som går att stänga ordentligt och aldrig nära andra livsmedel som kan göra att teet förlorar sin fina arom.

Oolong-te

När man ska framställa oolong-te måste man utrusta sig själv med stort tålamod. De gröna bladen läggs ut på stora dukar för att torka i solskenet. Sedan påbörjas en lätt oxideringsprocess. Vissa sorter av oolong-te skakas i stora bambukorgar för att oxidera bättre. Oxideringen förbättras av att bladen sönderdelas mot korgarnas vassa kanter och på så sätt kommer syret bättre till. Sedan hälls bladen i stora trummor och torkas ytterligare en stund. Man häller sedan ut bladen på rena bomullsdukar och skakar dem. Dukarna knyts sedan ihop till bollar och valsas i en maskin för att sedan åter igen hällas tillbaka i trumman och torkas. Denna process kan hålla på många gånger men gemensamt för olika sorters oolong-te är att oxideringen avbryts innan tebladet har blivit helt svart utan fortfarande har en grön kärna. Man kan säga att det blir som ett mellanting mellan svart och grönt te.

Vitt te

För att få vitt te plockar man endast de vita tebladsknopparna och de små späda, silverfärgade bladskotten. De fina skotten plockas förhand en gång om året, under våren och torkas sedan genast varsamt. Det får varken hettas upp, valsas eller oxideras utan knopparna behålls hela och ger en svagt blommig doft. Kvaliteten på knopparna är helt avgörande och i Kina är de fina fjuniga knopparna enormt eftertraktade. Trots tebladens vita färg blir teet ändå när det är bryggt svagt bärnstensfärgat. Det vita teets utsökta smak och tebladens nästan ömtåliga utseende gör att teet uppfattas som extra elegant, och det är mycket riktigt ett exklusivt te som är mycket eftertraktat bland tekännare.

Rooibos

För att få rött te använder man sig inte av bladen från den vanliga tebusken utan istället plockar man bladen från Rooibousken, en perennbuske som växer i Cedarberg Mountains i Sydafrika. Rött te får sin färg då man gräver ner det i marken och det oxiderar. Rött te innehåller inget koffein och passar utmärkt som kvällste för den som har svårt att somna. Det kan även vara ett bra alternativ för gravida och barn som vill dricka ett gott te men bör undvika koffein. Det sägs att rött te har medicinska egenskaper, bland annat innehåller det stora mängder antioxidanter, vitaminer och flour och sägs bota och lindra allt från allergier till eksem. I Sydafrika ger man det ofta till spädbarn med kolik.

 

DEAL OF THE DAY

Kärlekste

 
 
(2)
49 kr SENAST SåLDA VARA