Tekunskap

Te - En värld mycket större än koppen!

Det finns flera klassiska teer – Från rena frukostblandningar till smaksatta blandningar, Earl Grey och Lapsang Souchong, Assam, Ceylon och självklart Lundablandning. Bortsett från dessa välkända sorter finns namn som få av oss hört talas om, än mindre smakat: Tai Ping Monkey King, Yunnan Golden Flowery Orange Pekoe, Pi Lo Chun, Bei Mei Yin Zhen samt den förtjusande Senchan från Shizuoka för att nämna några.

Många finner det överraskande att Tehuset Javas sortiment av teer är så stort och omfattande i ett land av kaffedrickare. Grunden till vårt sortiment är att vi har byggt upp unika kontakter med våra kunder genom åren - vi köper ofta hem vissa teer med enstaka kunder i åtanke. Utan våra medvetna och intresserade kunder hade vårt sortiment aldrig kunnat vara så brett i ett land som Sverige, där marknaden tyvärr domineras av enklare och dåliga teer.

På vanliga caféer och restauranger förväntar vi oss sällan att bli erbjudna mycket mer än English Breakfast och Earl Grey i tepåsar av enklare format. Om vi får en vinlista däremot förväntar man sig ett mycket större utbud – olika länder, druvvarianter, färger, smaker, årgångar. Den nästan oändliga variationen av te vi kan prova verkar ha gått många förbi. Därför är synen av Tehuset Javas sortiment en sådan glädje – och början på ett äventyr. 

På samma sätt som världens olika viner är tillverkade från en och samma växt, är te gjort från bladen av bara en växt, Camellia Sinensis med sina underarter, men detta faktum antyder inte på den enorma mängd variationer denna växt kan producera. Samma regler gäller som för vin – olika länder och regioner producerar flera olika drycker – sättet tebladen skördas, torkas, bearbetas på och väderförhållandena det växer i samverkar till att framställa tusentals av olika aromer, dofter och karaktärer i ett te. Möjligtvis beror vår tendens att dricka samma te varje dag på att vanliga affärers tesortiment är mycket begränsat, särskilt jämfört med vin. Detta tar oss tillbaka till Tehuset Java.

Tehuset Java kan detta med te – i över 80 år har vi jobbat med te. Tehuset Java var även först i Sverige med ett specialiserat sortiment inom te. Några av våra första blandningar har vi kvar än idag, Special no3 med sin rökta karaktär, Morning Blend samt Sir James för att nämna några av våra klassiker. Vårt unika och uppskattade sortiment av olika Earl Grey är vi idag mycket glada över att få stoltsera med. Vårt absolut mest populära te är Lundablandningen som Jannike Skeppstedt blandade i slutet av 1980-talet. Lundablandningen blev en omedelbar succé och skickas nu land och rike runt till våra trogna kunder världen över. 

Trots allt detta vet Fredrik Skeppstedt, Tehuset Javas teköpare, att han inte kan förlita sig på deras kända sortiment. Historien i all ära, men det finns alltid nya tesorter som bara väntar på att bli upptäckta och avnjutna. En sann entusiast slutar aldrig leta.

Lika väl som att upprätthålla kvaliteten av Tehuset Javas kända blandningar, är det Fredriks jobb att hitta nya teer. Detta för att försäkra sig om att Tehuset Javas sortiment är så brett som möjligt, från nya intressanta smaksättningar till exceptionellt ovanliga och delikata teer man förmodligen bara sparar till speciella tillfällen. Det är en pågående ansträngning – varje års skörd kan skilja sig och måste avsmakas färskt. Det finns alltid nya skördar att prova, detta för att garantera att Tehuset Javas sortiment inkluderar de bästa teerna från alla regioner. Tehuset Java kan nu erbjuda runt 250 olika tesorter. Sortimentet är i konstant förändring och utökande, och beställningssortimentet är ännu mer omfattande.

Trots det makalösa utbudet av helt rena och neutrala teer är det fortfarande våra unika smaksättningar som kunderna gillar mest. Det händer ofta att vi måste ändra smakprofilerna på våra teer för att de ska ha just vår karaktär och ingen annans. Varianter på Earl Grey samt säsongsbetonade smaksättningar är alltid mycket populärt. 

Nyskapande är lika viktigt för Fredrik som kvalitet. Framför allt ökar efterfrågan på mer unika kinesiska teer, det räcker inte längre med ett Tie Guan Yin eller Pai Mu Tan. Detsamma gäller te från Japan som med sin ångade karaktär är helt unik. Den ökande kunskapen hos kunderna gör att fler och fler kan brygga ett te så som det är tänkt och därmed få fram otroliga karaktärer, dofter och aromer i ett te. Vi kommer se mycket fler rena teer från Kina, Taiwan och Japan i framtiden. 

Andra nykomlingar inkluderar Pu-Erh teer från den Kinesiska provinsen Yunnan som enligt Fredrik har en maltig, jordig nästan kryddig smak och som är ett utmärkt alternativ till Assam.  Sedan finns den vackert namngivna Margreths Hope från ett av de mer berömda plantagen i Darjeeling. En fyllig second flush med ljus kopp och en klar karaktär av vita blommor och mogen gul frukt. Det är bara några av många ovanliga teer som Fredrik Skeppstedt har upptäckt genom sina kontakter världen över och tagit med hem till Sverige. 

”- Jag har världens bästa jobb som får dricka några av världens bästa teer varje dag – ett oändligt förråd.”
 

Ställ en fråga om te

Har du en fråga om te? Vi kanske har svaret!

Namn  *
E-post  *
Fråga  *
 

DEAL OF THE DAY

Ekologisk Earl Grey

 
 
(4)
69 kr SENAST SåLDA VARA