Örtte

Precis som rooibos inte är ett riktigt te, eftersom det inte görs på blad från tebusken, finns det ett stort antal andra drycker som går under beteckningen te. De flesta av dessa är så kallade örtteer, och de bryggs på blad eller delar från andra växter eller bär.

Hälsote av olika slag

En del av dessa örtteer tillskrivs medicinska egenskaper och många av dem har använts för att bota eller lindra sjukdomar i århundraden. Runt om i världen finns det en uppsjö av olika örtteer och det är nästan omöjligt att räkna upp dem alla. Bland de vanligast förekommande hittar vi till exempel te bryggt på ginseng, som är en läkeväxt med mångtusenåriga anor. Ett annat vanligt te är så kallat bergte, eller honeybush-te, som görs på en honungsdoftande buske som växer i Sydafrika. Ett av de mest klassiska örtteerna är nog kamomillte, som görs på färska eller torkade blomhuvuden från örten med de vackra vita och gula blommorna. Det har sedan länge ansetts vara inflammationshämmande, kramplösande och bra mot magbesvär. Kamomillte anses även ha bakteriedödande egenskaper.

Eftersom örtteer ofta saknar koffein så är de inte lika uppiggande som vanliga teer. Det finns även örtteer som är direkt sövande, så som kamomillte och Valerianate. Om man har svårt att somna på kvällen så kan en lite kvällsritual med en kopp sövande örtte göra susen.

Ett te som på senare år har blivit allt vanligare även i västvärlden är det så kallade mate-teet från Sydamerika. Det görs på blad från växten yerba mate och innehåller koffein, vilket gör att det i likhet med både kaffe och vanligt te har en uppiggande effekt. Precis som med svart te ångas och rostas bladen. Förutom att vara uppiggande har mate-te en stimulerande effekt på matsmältningen och ämnesomstättningen.

Här i Sverige är vi sedan länge bekanta med nyponte, som anses förbättra kroppens förmåga att stå emot förkylningar.

För personer som av olika skäl inte kan eller vill dricka kaffe eller vanliga teer kan örtteer ofta vara ett välkommet alternativ. Man behöver ju inte dricka örtte av medicinska skäl utan man kan helt enkelt dricka det enbart för att man tycker om det.

Bryggning

Olika örtteer kan ha olika bryggningsmetoder beroende på om de innehåller koffein, tanniner och hur känsliga bladen är. Generellt sett så tål örtteer mer värme än vanligt te, vilket innebär att man kan låta de brygga längre utan att de blir beska. Kamomill kan med fördel få koka upp med vattnet i en kastrull och sedan silas när det hälls upp, då kommer mer nyttoämnen med i koppen än om man hade bryggt det bara någon minut. Sedan får man ju själv känna hur starkt man vill ha sitt te, vanlig bryggning på tre-fem minuter kan fungera perfekt om man vill ha lite mildare smak. 

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA