Vitt te

Vitt te är mer exklusivt än många andra teer, vilket framför allt beror på att i synnerhet de finaste kvaliteterna består nästan enbart av de allra första knopparna, så kallade silver needles, som handplockats inom 48 timmar efter att de slagit ut tidigt på skördesäsongen från omkring mitten av mars till mitten av april.

Tillverkning

Majoriteten av allt vitt te produceras i provinsen Fujian i Kina, men det förekommer även en viss produktion i Indien och Sri Lanka. 

Eftersom det kan gå åt över 40000 knoppar till ett kilo te förstår man att det är ett väldigt tidskrävande arbete att producera vitt te. Det förklarar även att vitt te ofta är dyrt att köpa. Det får absolut inte vara fuktigt när bladen skördas, så arbetet kan inte börja förrän daggen har avdunstat på morgonen. Så snart som möjligt efter att knopparna plockats får de lufttorka för att de inte ska börja oxidera. Även torkning med varmluft förekommer.

Det finns en del vita teer som även innehåller blad. Dessa håller inte riktigt lika hög kvalitet som de teer som är gjorda av enbart ”Silver Needles”, och kostar därför inte lika mycket. Det rör sig emellertid fortfarande om mycket exklusiva teer, som ofta kostar mer än de finare kvaliteterna av gröna och svarta teer.

Tittar man på vitt te ser man att de små knopparna är i stort sett obehandlade. De har inte hettats upp eller knådats utan bara torkats och paketerats. Detta gör att vitt te anses ha den naturligaste och renaste tesmaken. Avsaknaden av någon form av bearbetning gör även att smaken inte är lika påtaglig som hos andra teer, men gemensamt för alla vita teer är att de har en tydlig sötma.

Hälsote

Ur hälsoavseende anses vitt te vara bäst, eftersom den försiktiga behandlingen gör att nästan alla teets näringsämnen bevaras intakta. Det finns vetenskapliga undersökningar visar att vitt te har egenskaper som verkar inflammationshämmande och att det innehåller höga halter av antioxidanter samt att det kan minska risken för att utveckla ledvärk, vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. De unga, obehandlade bladen i vitt te innehåller även högre halter av det rogivande ämnet teanin än grönt och svart te.

Karaktär och bryggning

Det säger nästan sig självt att teer som inte behandlats på något sätt varken under odlingen eller efter skörden inte är lika potenta smakbärare som teer som rostats, ångats eller bearbetats på något sätt, och därför brukar man rekommendera att vita teer får dra längre än andra teer, ibland upp till tio minuter, för att deras smak ska kunna utvecklas fullt. Vattentemperaturen bör vara som för gröna teer, det vill säga mellan 70 och 80 grader. 

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA