Speciella blandningar

Förutom de olika gröna, svarta, vita, gula och andra teerna, som består av endast en viss sorts te, finns det ett stort antal speciella blandningar, som säljs under olika etablerade namn. Dessa teer består av en blandning av flera olika tesorter, som omsorgsfullt blandas för att uppnå optimalt resultat och en smak som är karakteristisk för just den blandningen.

Syftet med dessa blandningar är att ge tedrickaren ett te som alltid smakar precis likadant, oavsett när eller var man köper det. Enskilda tesorter från specifika regioner kan variera i smak från säsong till säsong beroende på om det kommit mycket eller lite nederbörd, om det varit tillräckligt varm eller svalt, när bladen skördats, hur länge bladen rostats eller oxiderats och en rad andra förhållanden. Det är precis som med viner av olika årgångar, som ju också kan variera väldigt beroende på regionala väderförhållanden. Så förhåller det sig inte med specialblandningarna. De ska alltid smaka likadant och det ska kunden kunna lita på, när han eller hon plockar med sig teet från hyllan i affären.

Hos producenten ser teprovare och teblandare till att smaken på blandningen inte varierar från år till år utan att den alltid är precis som konsumenten förväntar sig att den ska vara. En teblandning kan bestå av dussintals olika tesorter och i regel är recepten hemliga. Exempel på kända blandningar är Earl Grey, English breakfast, Sir James och Lady Grey.

Olika blandningar görs för att passa vid olika tillfällen och i olika sammanhang. Till exempel är English breakfast avsett att drickas tillsammans med en traditionell engelsk frukost bestående av sådant som stekt ägg, korvar eller bacon, rökt fisk samt rostat bröd med marmelad. Det är därför ett tämligen kraftigt te bestående av teer från bland annat Assam och Afrika. Det betydligt mildare Earl Grey passar därför bättre för våra svenska frukostvanor eller för en stunds avkoppling med en kaka på eftermiddagen. Som vanligt är det emellertid den egna smaken som avgör. Man ska dricka det te man tycker om, oavsett vad det är avsett för.

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA