Smaksatta teer

En särskild kategori bland världens alla tesorter är de smaksatta teerna. Smaksättning av teer har förmodligen förekommit ända sedan människan började dricka te och påhittigheten har varit och är enorm.

Tillverkning:

Det förekommer alla möjliga sorters smaksatta teer, och det är den personliga smaken som avgöra vad man tycker om eller vad uppfattar som direkt äckligt. När man står i tehandeln och tittar på det ofta stora utbudet av smaksatta teer lockas man kanske av åsynen av små bitar av blommor, frukter, nötter eller annat men faktum är att de allra flesta smaksatta teer får sina smaker från essenser. De små färgglada fruktbitarna är vanligtvis endast tillsatta som dekoration. De är vackra för ögat att titta på och förhöjer säkert den sinnliga upplevelsen av den färdigbryggda drycken, men för smaken på teet har de mycket liten betydelse.

Det finns givetvis undantag och bland annat jasminte smaksätts på naturlig väg genom att nyligen utslagna jasminblommor placeras tillsammans med det te som man vill smaksätta. Så gott som alla sorters te – grönt, vitt, svart, oolong – smaksätts med jasmin och det förekommer alla möjliga varianter med allt från bara en svag aning av jasmin till teer som helt tagits över av jasminaromen. Hur kraftig jasminaromen är beror på hur länge blommorna får ligga tillsammans med teet och på vilket sätt de blandas med teet. När man dricker ett jasminte av hög kvalitet är det viktigt att man tänker på att det ofta behöver ganska lång tid på sig för att utveckla alla smaker. Samtidigt får det inte stå och dra för länge, så man måste hålla ett vakande öga på det. 

Earl Grey - En riktig klassiker

Ett av de allra vanligaste smaksatta teerna är ett te som många kanske inte ens uppfattar som smaksatt: Earl Grey. Det är uppkallat efter en engelsk premiärminister med det namnet på 1830-talet och är smaksatt med bergamottolja, vilket ger det en distinkt citruston. Earl Grey finns förmodligen i någon form i de flesta hushåll där man dricker te och kan väl närmast betecknas som en klassiker som tas för given. Bara för att Earl Grey är en stapelvara i de flesta skafferier ska det emellertid inte betraktas som ointressant eller mindre ”fint” än andra teer. Ett Earl Grey av hög kvalitet är fortfarande en upplevelse att dricka och det kan med fördel drickas till mat – inte bara frukostmackan.

Lapsang

Även rökta teer kan räknas till de smaksatta. Rökta teer kommer från början från Kina och ursprunget sägs vara att man under krigstid var tvungen att snabbtorka te över eldar, varpå tebladen tog smak av röken. När det rökta teet sedermera såldes blev det snabbt uppskattat för sin kraftiga smak och det har därför levt kvar. Många undviker rökta teer för att de tycker att smaken är för påträngande. Det finns emellertid många olika sorters rökta teer med olika grad av rökighet och dessutom kan man själv få till den rökighet man vill ha genom att blanda ett rökt te med ett mer neutralt svart te. Det är bara att prova sig fram. Det kanske mest kända rökta teet är Lapsang Souchong, som kommer från provinsen Fujian i Kina.

Till de teer som ska rökas använder man i regel de något kraftigare bladen en bit nedanför knoppen och de översta bladen på tebusken. De mer robusta bladen lämpar sig utmärkt för rökning. Rökta teer kan givetvis drickas som de är utan något tillbehör, men de går också alldeles utmärkt att kombinera med mat, gärna kraftiga rätter med mycket smak. Prova gärna till exempelvis rökt fisk eller en god ost. För den som efter en måltid vill ha en avec i form av en konjak eller ett glas whisky är ett rökt te ett förträffligt komplement och ett alternativ till det normalt självklara förstahandsvalet kaffe. Det går även bra att använda rökt te i matlagningen. Vill man få en rökig smak på sin grillmarinad eller en köttgryta eller chili kan man lägga ned några nypor rökt te. Resultatet blir väldigt gott. 

En uppsjö av tesorter

Bland de smaksatta teer som vi stöter på oftast är nog blandningar med frukter och bär vanligast och det finns ett te för snart sagt varje sinnesstämning och tillfälle i livet. Många smaksatta teer har fantasifulla namn som ska ge associationer till olika känslor eller platser och det finns en sort för varje smak. Vår egen speciella så kallade Lundablandning har med tiden blivit en klassiker som skickas till kunder – både svenska och utländska – runt om i världen. Exakt vad som ingår och proportionerna ingredienserna emellan är en väl förborgad hemlighet.

För tedrickaren med experimentlusta finns det gott om uppslag till smaksättningar och använder man färska örter, blommor, bär, kryddor eller vad man än kan tänkas komma på får man ett te som är unikt och personligt. Endast fantasin sätter gränser. Dessutom kan man glädjas åt att smakerna i teet inte kommer från essenser. Botanisera i grönsaksdisken eller kryddhyllan i matbutiken eller varför inte i den egna trädgården eller balkonglådan. Naturen erbjuder många smaker för den som vill ge sitt favoritte ytterligare en dimension. På sommaren kan man plocka bär och örter som man kan torka eller frysa sin och sedan ta fram och tillsätta till sitt under resten av året. 

Chai

En speciell kategori inom de smaksatta teerna är den indiska varianten chai masala, som är oerhört vanligt i det stora landet. Ordet chai betyder te på hindi och ordet masala betyder kryddor, så det handlar alltså om ett kryddat te. Traditionellt tillreds chai masala genom att ett kraftigt assamte blandas med varm mjölk, ofta kondenserad eller i form av pulver, samt olika kryddor. Ofta tillsätts även socker eller honung även om den kondenserade mjölken i sig ger teet en viss sötma. Kryddningen varierar beroende på region och årstid men till de vanligaste kryddorna hör peppar av olika slag, kardemumma, kryddnejlika, ingefära och kanel. Ofta kokas mjölken med socker i en gryta och teet i en annan för att sedan blandas när de ska drickas, eller så blandas tebladen direkt i den varma mjölken. Vid serveringen häller man teet från hög höjd ned i den varma mjölken. Då bildas ett härligt skum samtidigt som alla smakerna effektivt blandas och temperaturen sjunker något så att man inte bränner sig, när man dricker teet. Chai i olika varianter förekommer överallt i Indien och förutom att det lagas i hemmen säljs det ofta från enkla stånd på gator och torg. Den heta och kryddiga drycken serveras ibland i enkla, oglaserade lermuggar som efter användning helt enkelt kastas bort och krossas. Genom att inte återanvända muggarna slipper man fundera på om personer ur olika kast vidrört muggen med sina läppar.

Chai kan beroende på kryddningen drickas i flera olika sammanhang och det är en uppiggande dryck som värmer både sinnet och kroppen. Framför allt till sötsaker eller starkt kryddad mat är chai ett utmärkt komplement.

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA