Oolong

Ett te som kan beskrivas som ett mellanting mellan gröna och svarta teer är det så kallade oolongteet. Namnet kommer av kinesiskans wulong (eller Wu long), som betyder svart drake eller svart orm och sägs ha sitt ursprung i att tebladen liknar små drakar, när de vecklar ut sig i det varma vattnet i tekannan.

Historia

Hur man från början kom på att låta bladen oxideras endast delvis är oklart, men precis som med många andra teer från Kina så finns det en legend som redogör för bakgrunden. Det berättas att en man som hette Wu Liang (namnet ska sedan med tiden ha förvanskats till Wu Long) kom på metoden av en slump. Han höll på att skörda teblad, när han fick syn på en hjort, som han dödade och tog med hem till sin familj som mat. När han så småningom kom ihåg de nyplockade tebladen hade de redan börjat oxidera och gick därför inte att göra grönt te av. Mannen blev ledsen och besviken men i stället för att slänga bort tebladen fullföljde han den vanliga processen och resultatet var ett te som till hans förvåning var mer välsmakande än det vanliga, gröna te, som han brukade dricka.

Oolongte produceras i Kina huvudsakligen i Fujianprovinsen och på Taiwan, där det är det helt dominerande teet. Bland de mer kända oolongteerna finns Da Hong Pao, som är närmast legendariskt. Det kommer ursprungligen från fyra stycken väldigt gamla, vilda teträd i bergen i Fujianprovinsen. Namnet betyder ungefär ”stora röda rocken” och kommer enligt myten av att en kejsare under Mingdynastin av omsorg om träden lät täcka dem med stora röda rockar vid ogynnsamt väder. Teet produceras i oerhört små kvantiteter och förekom tidigare aldrig utanför Kina. I dag finns bara två eller tre av de ursprungliga träden kvar, men från sticklingar produceras nästan likvärdigt te, som säljs för betydande summor internationellt. Ett mer lättöverkomligt oolongte är Ti Guan Yin, som produceras i betydligt större kvantiteter än Da Hong Pao. Det finns i olika rostningar men är generellt ett balanserat, lätt rostat och ganska fylligt te, som kan behöva flera bryggningar för att verkligen komma till sin rätt. Bland oolongteerna från Taiwan kan nämnas Dung Ti, som är det kanske mest kända från landet. Det är ett ganska lätt oxiderat te med en påtagligt mild och blommig smak. Färgen på det bryggda teet är orange.

Tillverkning

När man tillverkar oolongte plockar man de lite grövre och mer välväxta bladen på tebusken. De skördas under sommaren eller hösten, när de blad som används till grönt te redan har plockats. De grövre bladen innehåller mer koffein än de finare bladen närmare toppen på kvisten. En kopp oolongte innehåller omkring 12 milligram koffein, vilket ska jämföras med grönt te, som innehåller drygt 8 milligram per kopp och svart te, som innehåller mellan 25 och 110 milligram per kopp.

Omedelbart efter skörden får tebladen ligga och torka en aning i solen för att därefter rullas eller knådas. Detta gör att luftens syre kommer åt bladets delar i olika hög grad så att bladen oxideras ojämnt, vilket man kan se på att de är omväxlande gröna och bruna – ofta bruna i kanterna och grönare mot mitten – och det är detta som gör att oolongteer får drag från både gröna och svarta teer. Enkelt uttryckt kan man säga att de är fylligare än gröna teer men mildare och friskare än svarta teer. Det finns emellertid många olika typer av oolongte, så variationen är enorm beroende på graden av oxidering. När man ska välja ett oolongte kan man därför med fördel förhöra sig om de olika teernas oxideringsgrad, vilket säger en hel del om smaken.

Oxideringsprocessen tar i regel mellan sju och tio timmar och under oxideringen rullas bladen i några minuter ungefär varje timme. När teet har fått precis den färg och den arom som man eftersträvar så avbryts oxideringen. Det sker genom att bladen antingen rostas i hög värme i en stor panna eller hettas upp i stora bambukorgar som placeras i en ugn. Även graden av rostning påverkar teets smak. Att tillverka ett bra oolongte är arbetskrävande och ställer stora krav på yrkesskicklighet och det brukar betraktas som det svåraste teet att framställa.

De hårt rullade bladen håller sig länge och oolongteer kan lagras mycket länge, ibland upp till flera decennier. Faktum är att lagrade oolongteer betraktas som en delikatess. Lagrade oolongteer bör med något års mellanrum tas fram och rostas eller bakas lätt i ugn för att dra ur eventuell fukt och för att ytterligare framhäva smaken i bladen.

Bryggning

När man brygger oolongteer – lagrade såväl som icke lagrade – bör man tänka på att bryggningen påverkas av de hårt rullade bladen, och ofta kan man behöva brygga både två och tre omgångar för att få fram den bästa smaken och aromen från bladen, eftersom det kan ta tid för dem att veckla ut sig fullt. För vissa sorter av oolongte kan man med fördel hälla ut den första bryggningen och omedelbart brygga en ny omgång, som man dricker. Vid bryggningen går det åt cirka 2,5 gram, det vill säga ungefär två teskedar, teblad till två deciliter vatten. Temperaturen på vattnet ska vara mellan 80 och 85 grader och bladen kan dra i mellan två och fyra minuter. Eftersom det finns en sådan variation bland oolongteerna får man emellertid prova sig fram och hitta den mängd och dragningstid som passar bäst för det aktuella teet och den egna smaken.

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA