Gult te

När man talar om exklusiva teer får man inte glömma bort de gula teerna, som länge har betraktats som de allra finaste tesorter som finns att få tag i.

Att gula teer omges av en sådan air av exklusivitet, och ibland till och med omges av en viss mystik, har två anledningar. För det första har den gula färgen alltid ansetts vara kejsarens färg i Kina – i perioder var det endast kejsaren och dennes familj som fick bära gula kläder – och för det andra är produktionen av gult te mycket mindre än produktionen av alla andra tesorter, inklusive de vita, vilket medför att tillgången är klart begränsad. Detta i sin tur leder till att gult te oftast är dyrt, vilket också har inneburit att det i Kina endast har varit överklassen och på senare tid de förmögna som haft råd med det.

Produktionen av gult te påminner om framställningen av grönt te. Efter rostningen får de fuktiga och varma bladen ligga och svalna och torka under ett linnetyg, ibland i upp till sju dagar. Resultatet av torkningen under tyg är att bladen behåller det gröna teets nyttiga egenskaper samtidigt som det gröna teets gräsiga smak och doft försvinner. Slutligen rostas tebladen en sista gång. Gult te innehåller alltid hela blad, som inte delas eller knådas. Smaken hos gult te är för det mesta mild och mjuk med viss sötma, ibland även med en antydan till smörighet eller nötighet. På senare år har intresset för gult te blivit större i länder utanför Kina. Många uppskattar att kunna få det gröna teets hälsobefrämjande egenskaper men med en mildare smak utan dess gräsighet.

DEAL OF THE DAY

Tusen Tack - 100g i påse

 
 
59 kr SENAST SåLDA VARA