Brygga te

Som du kommer se när du tittar igenom Tehuset Java tesorter så kräver olika blad olika behandling. Vissa kräver kokande vatten, andra lite svalare, och alla behöver stå och dra olika länge. Här följer en guide till hur man brygger olika sorters te.

Bryggning:

Grundprocessen till att brygga te går till ungefär på följande sätt:

  1. Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
  2. Fyll vattenkokaren/kastrullen med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
  3. Lägg i en tesked (ca 2g) med teblad för varje person och en extra sked för kannan. Teet bör ha så mycket utrymme att röra sig i som möjligt, ju mer plats desto mer smak kan frigöras från tebladen.
  4. Stäng av vattenkokaren/kastrullen när vattnet uppnått lämplig temperatur (se tabellen nedan) och häll i det i kannan. Du behöver inte röra om, bara låt tebladen sakta dra som de själva vill.
  5. Låt teet dra enligt tabellen (men var inte rädd för att experimentera om du vill). Om teet ligger löst i kannan så kan man sila det genom en sil när man häller upp det, om man har använt en sil så tar man helt enkelt ut den. 
Grönt te: Bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter 
Oolong te: Bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter 
Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter 
Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter 
Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut och dricks. 
Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Hur mycket te ska man använda? 
Ca 1 tesked eller ca 2 gram te per kopp vatten. En kopp är ca 2dl vatten. 

Vattnet: 
Smaken kan variera beroende på var man bor och vilket sorts vatten man har. 
Mjukt vatten gör generellt så att teets smaker kommer fram bättre än hårt (kalkrikt) vatten. 

Temperatur: 
Grönt te, vitt te samt Oolong te är känsligare än svart te när det gäller vattentemperatur. Har man för varmt vatten när man brygger dessa sorter så frigörs tanninerna i teet och smaken får en markant besk ton (detta kan även hända om teet får ligga och dra för länge). Därför bör man brygga dessa teer med vatten som är max 85ºC.
Har man ingen vattenkokare där man kan sätta önskad temperatur så kan man koka upp vatten och blanda med kallt, eller låta det stå och svalna. Temperaturen på vatten sjunker ungefär 10 grader på 5 minuter.


Mjölk eller inte mjölk?

Många teer smakar utsökt med mjölk, särskilt starkare teer som Assam där mjölken mildrar den kraftiga smaken. Chai-teer med sin kraftiga kryddning kan också mjukas upp och framhävas bättre med en skvätt mjölk i. Generellt gäller att desto ljusare te, desto mindre anledning att tillsätta mjölk. Med väldigt ljusa teer som Darjeeling kan mjölken lätt ta över de subtila karaktärerna i teet. 

Ur hälsosynpunkt så bör man inte tillsätta mjölk i sitt te. Undersökningar har visat att proteiner i mjölken binder flavonoiderna i teet och tar bort dess vidgande effekt på blodkärlen. 
Relaterade artiklar:
Dagens Medicin - Mjölk i te saboterar skyddande effekt för hjärtat
Black tea consumption dose-dependently improves flow-mediated dilation in healthy males

Om du inte är van vid att dricka ditt te utan mjölk, pröva det - du kommer att bli förvånad av skillnaden.

Mjölken först eller sist?

Den här kniviga frågan har tedrickare tvistat om under en lång tid.
Innan benporslinets intåg i tevärlden så sprack lätt de fina, tunna kopparna av det varma vattnet. Man hällde då i mjölken först för att det inte skulle bli en sådan värmeshock och det blev då en symbol för att man hade fint, skört porslin.

I slutet av 1700-talet så kom det lite tåligare benporslinet. Då behövde man inte hälla i mjölken först utan kunde hälla i det varma vattnet utan problem. Då svängde modet om och det blev en statussymbol att hälla i mjölken sist och visa att man hade dyra koppar av benporslin. Evelyn Waugh beskrev en gång en vän som använde uttrycket ”hellre mjölk i först” för att referera till en person av lägre klass, och vanan blev en social klyfta som hade lite att göra med teets smak.

Med det sagt så finns det i alla fall en bra anledning att tillsätta mjölken sist – om du dricker en främmande tesort är det lättare att bedöma den rätta mängden mjölk att hälla i när du sett dess styrka och färg. Å andra sidan, att tillsätta mjölken först betyder att fettet i mjölken emulgerar på ett annat sätt när teet hälls i, vilket ändrar smaken på teet och gör det jämnare och krämigare. Det kyler även teet till en mer acceptabel dricktemperatur. Men nu när dagarna då ens samhällsrang bedömdes av detta är över kan du hälla din mjölk på vilket sätt du vill.


Rätt sorts kopp

Tekoppens form kan påverka smak och upplevelse mer än man tror. En kupad kopp förhöjer dofter och håller värmen mycket längre medans en vid kopp ofta är lättare att hålla och låter dig njuta av teets färg.
Tänk på att det är du som avnjuter ditt te på ditt sätt och det är dina preferenser som avgör.


Lycka till med dina tekunskaper och kom gärna in och fråga oss om du har några funderingar.

DEAL OF THE DAY

Ekologisk Earl Grey

 
 
(4)
69 kr SENAST SåLDA VARA